Kako dodati Sitemap u Google Search Console: Korak po korak vodič

Kada je riječ o optimizaciji web stranica za pretraživače, jedan od ključnih koraka je dodavanje Sitemap-a u Google Search Console. Sitemap je popis svih stranica na vašoj web stranici koje želite da pretraživači indeksiraju, što omogućuje Googleu bolje razumijevanje strukture vaše stranice i poboljšava vidljivost na tražilici. U ovom detaljnom vodiču, objasnit ćemo vam korak po korak kako dodati Sitemap u Google Search Console kako biste maksimalno iskoristili svoju SEO strategiju.

Korak 1: Prijavite se na Google Search Console

Prvi korak je, naravno, prijaviti se na Google Search Console. Ako već nemate račun, možete ga jednostavno stvoriti koristeći svoj Google račun. Nakon prijave, odaberite svoju web stranicu kojoj želite dodati Sitemap.

Korak 2: Pronađite odjeljak Sitemap

Nakon što ste se prijavili i odabrali svoju web stranicu, potražite odjeljak Sitemap. Obično se nalazi u lijevom izborniku pod “Index Coverage” ili sličnim nazivom.

Korak 3: Dodajte Sitemap

Sada je vrijeme da dodate svoj Sitemap. Kliknite na gumb “Add/Test Sitemap” i unesite URL vašeg Sitemap-a. Važno je napomenuti da vaš Sitemap mora biti u XML formatu i mora sadržavati sve relevantne stranice vaše web stranice.

Korak 4: Provjerite status

Nakon što ste dodali svoj Sitemap, Google će provjeriti njegov status. To može potrajati nekoliko minuta ili čak nekoliko sati, ovisno o veličini vaše stranice. Provjerite povremeno status kako biste bili sigurni da je Sitemap uspješno dodan.

Korak 5: Pratite performanse

Nakon što je Sitemap uspješno dodan, vrijeme je da pratite njegove performanse. U Google Search Console-u možete pratiti indeksirane stranice, otkriveni URL-ovi i druge korisne statistike koje vam mogu pomoći u optimizaciji vaše stranice za pretraživače.

Dodavanje Sitemap-a u Google Search Console ključan je korak u optimizaciji vaše web stranice za pretraživače. To vam omogućuje bolju kontrolu nad time kako Google indeksira vašu stranicu i poboljšava vašu vidljivost na tražilici. Slijedeći ovaj vodič korak po korak, osigurat ćete da vaša stranica bude optimalno postavljena za uspjeh na Googleu.

Objavljeno dana