Kako smiriti svoje malo dijete koje plače?

Suze su normalna reakcija djeteta na razne čimbenike. Dijete ima puno pravo na ovaj način izraziti svoju tjeskobu, bol, frustraciju, tugu, umor, ogorčenost. Ovo je važan psihološki i emocionalni način da djetetu bide lakše, tako da bez brige možete i čak trebate pustiti bebu da plače.

Odraslima je važno da im je dijete uvijek veselo i da ne plače. Pogotovo ako se običan jecaj pretvori u histeričan plač sa puno suza. Odmah napominjemo da je gotovo nemoguće zaustaviti pravu histeriju koja je započela, ali svaki roditelj može spriječiti početak točke koja nema povratka.

Evo koji su to vrlo jednostavni načini da umirite svoje dijete u nastavku. Da biste radikalno preokrenuli situaciju i spriječili pojavu bijesa, možete upotrijebiti jednu od učinkovitih metoda koje donosimo u nastavku ovog teksta.

Podsjeti bebu na nešto drugo. Tako se pažnja uplakanog djeteta prebacuje na nešto drugo. Ne oduzimate priliku da plačete, već samo tražite da malo pričeka, kako na primjer: moraš prestat plakat kako ne bi prestrašili njenu omiljenu igračku. Velika većina djece pristaje s plačem i suze same prestaju teći.

Probajte s trikom da osvijestite plakanje. Na primjer, zamolite dijete da plače malo tiše da ne probudi brata, sestru, tatu, psa, papagaja… Ako vas dijete čuje, tada će se plakanje pretvoriti u vokalne vježbe ili čak postati zabavna igra.

Smijeh je isto emocionalno stanje kao i suze. Kod djece od 2-3 godine mogu se odmah zamijeniti. Iskoristite to kada se sprema izljev bijesa, nasmijte ih tako što ćete im reći nešto smiješno ili ih samo poškakljati.

Reagirajte na nezadovoljno ili hirovito lice. Fraze poput “oh, kako je ovo ružno”, “gdje je nestala moja ljepota” mogu umiriti dijete. Ali kada koristite smisao za humor, važno je to učiniti taktično i vrlo osjetljivo na emocionalno stanje djeteta. Morate uvjeriti, a ne uvrijediti.

Pronađite tablete za loše raspoloženje. To mogu biti mali omiljeni slatkiši, na primjer, bomboni, male čokoladice. Ali zapamtite, treba ih davati samo u posebnim slučajevima. A prije toga ako takav lijek ne pomogne, onda ga više nećete nuditi. Ova metoda omogućuje starijoj djeci da nauče kontrolirati vlastite emocije.

Vrlo često su mamin ili tatin zagrljaj, poljubac, riječi o tome kako ga volite dovoljni da umire dijete. Ništa ne može tako pouzdano i brzo osušiti oči od gorkih suza kao dobro srce i topao pogled djetetu najdražih ljudi.

I zapamtite, djeca rastu, mijenjaju se i sazrijevaju. A o vama, roditeljima, ovisi kakva će to osoba biti. Često suze nisu hirovi, već želja da se čuje, razumije i voli. Ne uskraćujte svojim mališanima toplinu i priliku da bolje rastu. Ponekad zajedno odite na web stranice s dječjom opremom i igrama pa izaberite nešto zgodno.

Objavljeno dana