Tehnike za pomoć kod napadaja panike

Tehnika disanja “podijeljenih izdisaja” pomaže u brzom opuštanju i smirivanju tijekom napadaja panike.

Kada se pojavi stvarna prijetnja, u tijelu se aktiviraju određeni biološki procesi koji se temelje na želji za preživljavanjem i obranom. Tijelo mobilizira sve svoje snage, ubrzava se rad srca i povećava potreba za kisikom, pa disanje postaje učestalo.

Što učiniti s napadom panike?
Kod napadaja panike događa se i obrnuti proces – prečesto plitko disanje može izazvati napad panike. Vrlo je važno kontrolirati svoje disanje i vratiti ga u uobičajeni, smireni ritam.

Porcijsko disanje

Duboko udahnite i odmah ga ispustite kroz usta, kroz usne, presavijene u cijev.
Ispuštajte zrak u malim obrocima kroz usta. Usne trebaju biti čvrsto zatvorene. Izdahnite zrak s malim naporom, trebao bi izaći pod pritiskom.
Prvi udisaj trebao bi biti najduži.
Nakon svake serije udisaja napravite kratku pauzu od 5-10 sekundi.
Ponavljajte ciklus dok se disanje ne vrati u normalu i dok se ne osjećate bolje.

Umjetno zijevanje

pokušajte otvoriti usta što je moguće šire kako biste osjetili napetost u čeljusti;
polako glatko udahnite;
zadržite dah 2 sekunde i zatim polako izdahnite.
Ponavljajte vježbu dok se vaše stanje ne vrati u normalu.

U početku ćete možda imati poteškoća s tehnikom disanja. Paradoksalni učinak plitkog disanja temelji se na činjenici da što češće čovjek diše, to mu se više čini da nema dovoljno zraka. Pokušajte se ne prepustiti nagonu da udahnete što više kisika i kontrolirajte se, podsjetite da disanje treba biti mirno.

Naravno, tehnike disanja neće moći u potpunosti riješiti problem s napadima panike, ali će pomoći spriječiti razvoj napada ili vam omogućiti da brzo zaustavite jedan slučaj. Pokušajte djelovati svjesno i odaberite tehnike ili njihove kombinacije koje će vam pomoći.

Objavljeno dana